twitter facebook
Handbalvereniging
Meerssen - Valkenburg
omgangsvormen en vertrouwenspersoon

omgangsvormen en vertrouwenspersoon

informatie over onze omgangsvormen en onze vertrouwenspersoon zijn hier te vinden

 

Grensoverschrijdend gedrag binnen de sportclub.

Inhoud:

  •   Vormen van grensoverschrijdend gedrag

  •   Uitgangspunten

  •   Meldingen van (vermoeden) van ongewenst gedrag

  •   Vertrouwenspersoon

  •   Gedragsregels

  •   Omgangsregels

    Inleiding

    Als bestuur willen we de zaken binnen HV M.I.C. goed op orde hebben.
    De zorg voor een veilige omgeving is daarin essentieel. Je wilt tenslotte een situatie scheppen waarin sporters volop tot hun recht kunnen komen. Daarbij hoort dat je maatregelen neemt om Grensoverschrijdend Gedrag, in alle verschijningsvormen, te voorkomen en voorbereid te zijn om adequaat om te gaan met de gevolgen, als het toch gebeurt.

    Vormen van grensoverschrijdend gedrag

    1. Seksuele intimidatie

    2 Discriminatie.
    Onder discriminatie wordt verstaan het onderscheid maken ten nadele van leden, medewerkers of vrijwilligers op basis van bijvoorbeeld geslacht, seksuele voorkeur, leeftijd, herkomst, huidskleur en nationaliteit.

    3 Intimiderend gedrag / pesten.
    In engere zin verwijst intimidatie naar een vorm van chantage waarbij de persoon die de intimidatie ondervindt wordt bedreigd. Het is belangrijk te beseffen dat alleen degene waarop de aandacht is gericht kan beoordelen of die aandacht gewenst of ongewenst is. Als een lid, medewerker of vrijwilliger aangeeft bepaald gedrag vernederend of belastend te vinden dan moet degene die zich zo gedraagt zijn/haar gedrag bijstellen.

page1image39785760

Een belangrijk onderwerp binnen grensoverschrijdend gedrag is seksuele intimidatie.

Onder seksuele intimidatie wordt verstaan: enige vorm van ongewenst verbaal, non-

verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie (duiding) dat als doel of gevolg

heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer

een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt

gecreëerd

page1image159414144

4. Agressie en geweld
Agressie en geweld kunnen op verschillende manieren plaatsvinden:

 

Verbale agressie – uitschelden, schreeuwen of zeer fel in discussie gaan. Ook discriminerende opmerkingen vallen hieronder. Verbale agressie kan zowel persoonlijk, telefonisch of via sociale media plaatsvinden.

Fysieke agressie – schoppen, duwen, slaan, spugen, vernielen of beroven.

Psychische agressie – iemand verbaal of schriftelijk bedreigen, chanteren of vernederen. Dit wordt gedefinieerd als interne agressie.

5. Interne criminaliteit
Er is sprake van interne criminaliteit wanneer leden/vrijwilligers zich eigendommen van de club toe-eigenen

Uitgangspunten

Alle vormen van ongewenst gedrag worden beschouwd als een schending van de integriteit van leden, werknemers of vrijwilligers.
Ongewenst gedrag kan leiden tot afname van concentratie, motivatie, zelfvertrouwen, ziekte (verzuim) en uiteindelijk tot het vertrek bij de vereniging.
Het bestrijden en voorkomen van ongewenst gedrag is een onderdeel van het sociale beleid van de vereniging.

Alle medewerkers en leden hebben de verantwoordelijkheid een bijdrage te leveren aan het voorkomen van ongewenst gedrag.
Bestuursleden en medewerkers dienen zich kritisch op te stellen tegenover verschijnselen die ongewenst gedrag zouden kunnen veroorzaken en dienen hier tegen op te treden.

Het bestuur is eindverantwoordelijk voor het voorkomen van ongewenst gedrag. Het beleid met betrekking tot ongewenst gedrag is in dit protocol verwoord en zal ook als zodanig worden uitgedragen.

Meldingen van (vermoeden) ongewenst gedrag

Voor iedere medewerker (ook vrijwilligers, stagiaires e.d.) van HV M.I.C. geldt een meldingsplicht ten aanzien van ieder redelijk vermoeden van ongewenst of grensoverschrijdend gedrag tegenover een lid, medewerker of vrijwilliger. Dit echter pas na toestemming van het slachtoffer. Melding kan plaatsvinden bij de vertrouwenspersoon of bestuur. Het bestuur ziet er op toe dat melder / klager geen nadeel ondervindt.

page2image36651056

Vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon is binnen de sportvereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met Seksuele Intimidatie of ander ongewenst gedrag zoals pesten, discriminatie, verbaal of lichamelijk geweld en hier met iemand over wil praten. Deze is beschikbaar voor iedereen die opmerkingen of vragen heeft over Grensoverschrijdend Gedrag of die over een concreet incident een gesprek wil met iemand de bekend is binnen de sportvereniging, maar ook voldoende afstand/professionaliteit heeft om objectief te kunnen oordelen.

De vertrouwenspersoon is er voor sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur, etc..

Taken van de HV MIC vertrouwenscontactpersoon:

  1. De algemene taak van de Vertrouwenspersoon omvat het verzorgen van een eerste opvang van slachtoffers van ongewenst gedrag van overige leden van HV M.I.C. dan wel van personen die in nauwe relatie staan tot HV M.I.C. voor zover dit gedrag zich binnen de activiteiten van HV M.I.C. heeft afgespeeld.

  2. Daarnaast heeft de Vertrouwenspersoon de volgende taken:
    -de Vertrouwenspersoon is voor leden, donateurs, ouders, vrijwilligers en werknemers aanspreekbaar voor problemen binnen en eventueel buiten HVMIC die te maken hebben met ongewenst gedrag;
    -de Vertrouwenspersoon begeleidt de aangever in het verdere verloop van de melding;
    -de Vertrouwenspersoon bemiddelt, beantwoordt vragen, verwijst indien nodig naar hulpinstanties (Sportbonden, NOC-NSF), onderzoekt indien nodig en registreert;
    - de Vertrouwenspersoon behandelt de zaken in strikt vertrouwelijke sfeer en zorgt er voor dat de vertrouwelijkheid is gegarandeerd;
    - de Vertrouwenspersoon houdt van alle zaken een eenvoudige rapportage bij;
    - de Vertrouwenspersoon kan het bestuur van HV M.I.C. in kennis stellen van het feit dat er melding is gemaakt van ongewenst gedrag, maar brengt alleen met toestemming van de betrokkene inhoudelijk rapport uit bij het bestuur van de gemelde kwestie;

  3. De Vertrouwenspersoon adviseert het bestuur gevraagd en ongevraagd in zijn algemeenheid over zakenbetreffende ongewenst gedrag en over de wijze waarop dit is te voorkomen. Onder ongewenst gedag wordt in ieder geval verstaan: – seksuele intimidatie – bedreiging – discriminatie. Maar ook andere vormen van intimidatie of van verbaal of lichamelijk geweld kunnen als ongewenst gedrag worden beschouwd.

  4. De Vertrouwenspersoon werkt volledig onafhankelijk, maar valt onder de verantwoordelijkheid van het Bestuur van HV M.I.C.

  5. De Vertrouwenspersoon werkt zoveel mogelijk volgens het protocol voor Vertrouwenscontactpersonen (VCP) van NOC-NSF. https://www.nocnsf.nl/grensoverschrijdend-gedrag/vertrouwenscontactpersoon

page3image162762336page3image162762624

6. De Vertrouwenspersoon heeft in principe geheimhoudingsplicht, mits de veiligheid van het slachtoffer hierdoor niet in het geding komt.

Bereikbaarheid van de vertrouwenscontactpersoon via mail:
E-mail:vchvmic@gmail.com

Gedragsregels

Hieronder vind je een overzicht van de ‘Gedragsregels begeleiders in de sport’ zoals vastgesteld binnen de georganiseerde sport:
1. De begeleider moet zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de sporter zich veilig kan voelen.

2. De begeleider onthoudt zich ervan de sporter te bejegenen op een wijze die de sporter in zijn waardigheid aantast, én verder in het privé-leven van de sporter door te dringen dan nodig is in het kader van de sportbeoefening.
3. De begeleider onthoudt zich van elke vorm van (machts)misbruik of Seksuele Intimidatie tegenover de sporter.

4. Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen de begeleider en de jeugdige sporter tot zestien jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
5. De begeleider mag de sporter niet op een zodanige wijze aanraken dat de sporter en/of de begeleider deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard zal ervaren, zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten.

6. De begeleider onthoudt zich van (verbale) seksueel getinte intimiteiten via welk communicatiemiddel dan ook.
7. De begeleider zal tijdens training(sstages), wedstrijden en reizen gereserveerd en met respect omgaan met de sporter en met de ruimte waarin de sporter zich bevindt, zoals de kleedkamer of de hotelkamer.

8. De begeleider heeft de plicht - voor zover in zijn vermogen ligt - de sporter te beschermen tegen schade en (machts)misbruik als gevolg van Seksuele Intimidatie. Daar waar bekend of geregeld is wie de belangen van de (jeugdige) sporter behartigt, is de begeleider verplicht met deze personen of instanties samen te werken, opdat zij hun werk goed kunnen uitoefenen.
9. De begeleider zal de sporter geen (im)materiële vergoedingen geven met de kennelijke bedoeling tegenprestaties te vragen. Ook de begeleider aanvaardt geen financiële beloning of geschenken van de sporter die in onevenredige verhouding tot de gebruikelijke dan wel afgesproken honorering staan.
10. De begeleider zal er actief op toezien dat deze regels worden nageleefd door iedereen die bij de sporter is betrokken. Indien de begeleider gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze gedragsregels zal hij de daartoe noodzakelijke actie(s)ondernemen.
11. In die gevallen waarin de gedragsregels niet (direct) voorzien, ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de begeleider in de geest hiervan te handelen.

page4image158775456

(‘Gedragsregels begeleiders in de sport’ zoals vastgesteld in de Blauwdruk Tuchtreglement Seksuele Intimidatie in de AV van NOC*NSF van 15 november 2011)

Wanneer een lid van de sportvereniging zich niet houdt aan de gedragsregels dan heeft het bestuur de opdracht de regels te handhaven. Om dit te kunnen doen zal uitgezocht moeten worden wat er is voorgevallen. Het beginsel hoor en wederhoor moeten dan worden toegepast.

De sportbond kan de vereniging ondersteunen bij een dergelijk onderzoek maar ook met de afhandeling daarvan. Mocht het zo zijn dat er sprake is van Seksuele Intimidatie dan kan dit niet op verenigingsniveau worden afgehandeld. In zo’n geval zal contact gezocht moeten worden met de sportbond. De bond en de vereniging kunnen dan overleggen over het vervolg van de zaak.

page5image162964640

Omgangsregels voor alle leden van HV M.I.C.:

  1. Ik accepteer en respecteer de ander zoals hij is en discrimineer niet. Iedereen telt mee binnen de vereniging.

  2. Ik houd rekening met de grenzen die de ander aangeeft.

  3. Ik val de ander niet lastig.

  4. Ik berokken de ander geen schade.

  5. Ik maak op geen enkele wijze misbruik van mijn machtspositie.

  6. Ik scheld niet en maak geen gemene grappen of opmerkingen over anderen.

  7. Ik negeer de ander niet.

  8. Ik doe niet mee aan pesten, uitlachen of roddelen.

  9. Ik vecht niet, ik gebruik geen geweld, ik bedreig de ander niet, ik neem geen

    wapens mee.

  10. Ik kom niet ongewenst te dichtbij en raak de ander niet tegen zijn of haar wil

    aan.

  11. Ik geef de ander geen ongewenste seksueel getinte aandacht.

  12. Ik stel geen ongepaste vragen en maak geen ongewenste opmerkingen over

    iemands persoonlijk leven of uiterlijk.

  13. Als iemand mij hindert of lastigvalt dan vraag ik hem/haar hiermee te stoppen.

    Als dat niet helpt, vraag ik een ander om hulp.

  14. Ik help anderen om zich ook aan deze afspraken te houden en spreek degene

    die zich daar niet aan houdt erop aan en meld dit zo nodig bij de HV MIC Vertrouwenspersoon.

Datum:
Naam: Handtekening:

page6image159633664

Volg ons op Twitter

Like ons op Facebook